St. Demo Classic Motorrace Winkel
2015, 16 mei feestavond 17 mei 2015 hele dag motorsportspektakel, like ons op facebook
Zijspan pagina

De zijspanhelden van Winkel zijn al jaren Jos Modder en Piet Woudstra uit Warmenhuizen. (zonder uiteraard anderen tekort te doen) Dit voormalige grand-prix team rijdt al sinds de oprichting van de Winkeler demo's bij ons. Wij als stichtingsbestuur hopen en verwachten dat ze dat ook nog een reeks van jaren zullen doen.

Afgelopen voorjaar hebben we een interview afgenomen bij Jos Modder thuis op het bedrijf, echt leuk om te doen en zeer informatief, lees de feiten..........

Jos Modder, zoon van een koeien-boer (veehouder mag ook) geboren op 15 mei 1948 en Piet Woudstra geboren 30 januari 1950 komen elkaar regelmatig tegen in de plaatselijke kroeg en besluiten ergens in de winter van 1967 om samen te gaan racen. Toch is de combinatie Modder-Woudstra wel bijzonder, de een een boer/loonwerker, de ander timmerman. Wij schatten zo in,  1 voor de grote lijnen, de ideeën en de ander voor de securiteit.  In de jaren 1976-1977 werden alle koeien verkocht en werd omgeschakeld naar de tuinderij om maar meer tijd te hebben om te racen.
 
In 1968 werd een Triump Bonneville (2 cylinder) aangeschaft met een zijspan en een grote verbouwing volgde. Het blok van de Triumph was goed maar de rest behoefde enige aandacht. Jos was toendertijd polyester bewerker en diverse plaatselijke coryfeeën kwamen bij hem hun kuip laten repareren of gewoon helemaal opnieuw maken. Het zijspan werd dan ook voorzien van een prachtige kuip. Echter, bij de eerste race bleek er toch nog hier en daar wat aan te mankeren.............de technische commissie vroeg: "hoe is dat zijspanwiel geremd?"Antwoord Jos, met een kabeltje via de hydraulische voorrem. Technische commissie weer: Maar dat remt toch niet met zo'n kleine slag? Jos, moet ie dan geremd zijn? Technische commissie: Nee dat moet niet, tis wel handig maar het moet niet. Oplossing Jos Modder was: Piet geef es een kniptang..............U begrijpt het al, spoedig hierna was het zijspanwiel niet meer beremd. Ook werd daarna nog even snel het hydraulisch systeem van de voorremmen nog even ontlucht..........vergeten in alle haast om te racen. Deze historische eerste race vond plaats op Zandvoort en er is daarna heel veel gebeurd en bijgeleerd. Latere jaren werd er een Triumph Trident aangeschaft om beter bij te blijven in de jacht op pk's en betrouwbaarheid. Met deze Trident hebben onze boys jarenlang HMV gereden.

Vanaf 1970 is er deelgenomen aan alle Nederlandse Kampioenschappen sidecar racing met diverse merken tot aan 1985. Vanaf 1980 met een Yamaha OW31 in een Schmidt frame, werden verschillende buitenlandse wedstrijden in Duitsland, Engeland, Zweden, België en uiteraard Frankrijk bezocht. Heden ten dage is het circuit van Francorchamps nog veruit favoriet bij de mannen, het Belgische Chimay staat nog steeds bekend als saai en gevaarlijk. Over de race weekenden vliegen de anekdotes heen en weer............met verhalen over buitenissige feesten en gruwelijk spannende manches. In 1982 werd er een LCR aangeschaft om toch maar meer snelheid mee te krijgen en er werd een autobus aangeschaft om Europa rond te toeren. Na de LCR kwam er een SUZUKI GSX 1100R blok in een (zelf aangepast) Schmidt-frame (zie de foto) hier wordt vandaag de dag nog mee gereden.

Ergens rond 1986 zijn de mannen gestopt. De redenen, ten eerste getrouwd vervolgens kwamen er kinderen en het loonbedrijf slokte ook steeds meer tijd op. Maar in 1998 met de eerste centennial begon het bloed toch weer om te slaan in een benzine/olie mengsel en het zijspan virus sloeg weer toe. Jos en Piet hebben besloten om nog maar een beperkt aantal dagen per jaar actief te zijn met het racen. Als het mogelijk is wordt Francorchamps aangedaan (niet in 2012) en diverse keren ploft er een uitnodiging op de mat om in Engeland te komen racen en uiteraard de centennial als die weer wordt georganiseerd. Maar jaarlijks staat Winkel hoog op de agende, lekkere ouderwetse gezellige sfeer een leuke baan en met alle vrienden en bekenden uit het dorp en de naaste omgeving.

Jos en Piet, namens het hele bestuur van de DCMW danken we jullie voor een hele gezellige avond met onwijs veel mooie verhalen, 


 


HomeInformatieBestuur DCMWStuur ons een emailZijspan paginaInterviews met motorheldenHoofdsponsorsSponsorsFavoriete linksC.R.T. Nederland